L’ESTRATÈGIA DE L’OCEÀ BLAU CENTRA LA PROVA AVALUATIVA DE LES ALUMNES DEL MÒDUL DE COMERÇ
L’estratègia de l’Oceà Blau, desenvolupada per W. Chan Kim i Renée Mauborgne, centra la prova avaluativa que les alumnes del mòdul de Comerç fan aquest matí previ a les vacances d’agost. La matèria permet a les alumnes una aproximació a la creació de nous mercats o “oceans blaus” mitjançant la innovació i la diferenciació, en lloc de competir en mercats saturats o “oceans vermells”.
Aplicar aquesta estratègia al comerç suposa la creació de noves oportunitats de mercat, atès que l’enfocament a la innovació i la diferenciació permet a les empreses crear productes i serveis únics que no tenen competència directa. Això obre noves oportunitats de mercat i permet a les empreses captar una base de clients que no estava sent atesa prèviament.
En ingressar en mercats inexplorats, les empreses poden evitar la competència directa que es troba als mercats saturats. Això pot resultar en menors pressions sobre els preus i una rendibilitat més gran. Els oceans blaus solen ser més rendibles perquè les empreses poden establir preus més alts per a productes i serveis innovadors que oferixen valor afegit. A més, com que són pioners en un nou mercat, les empreses poden disfrutar d’un període de monopoli temporal.
L’oferta de productes i serveis únics i d’alta qualitat pot generar més lleialtat del client. Els consumidors tendixen a ser més fidels a les marques que innoven i satisfan les necessitats de manera superior a la competència. La recerca de la innovació i la creació d’oceans blaus impulsa les empreses a desenvolupar noves capacitats i adquirir coneixements que poden ser valuosos a llarg plaç. Aquesta habilitat per innovar contínuament es pot convertir en un avantatge competitiu sostenible.
Així mateix, cal destacar que les empreses que lideren la creació de nous mercats sovint són vistes com a pioneres i innovadores, la qual cosa implica una millora de la imatge i la reputació de la marca, atraient no només clients sinó també inversors i talents.
La mentalitat de buscar noves oportunitats constants i millorar l’oferta existent fomenta una cultura d’innovació dins de l’empresa, que és crucial per a l’adaptabilitat i la sostenibilitat a llarg plaç en un entorn empresarial dinàmic.
Els oceans blaus tenen el potencial de créixer ràpidament ja que estan menys explotats i poden atreure una gran quantitat de clients nous. Aquest creixement pot ser exponencial si l’empresa aconseguix establir-se com a líder al nou mercat.