Centres de salut
Servei Valencià de Salut
Carretera de la Vall d’UixÃģ, s/n
Fax: 964 55 85 51
Centre de Salut
Crta. de la Vall d’UixÃģ, s/n
Cita prÃĻvia Tel.: 964 55 85 50
(Servei d’UrgÃĻncies Tel.: 964 55 85 55)
Servei Valencià de Salut
Carretera de la Vall d’UixÃģ, s/n
Fax: 964 55 85 51
Centre de Salut
Crta. de la Vall d’UixÃģ, s/n
Cita prÃĻvia Tel.: 964 55 85 50
(Servei de UrgÃĻncies Tel.: 964 55 85 55)
Farmà cies de guà rdia
Departament de sanitat
DirecciÃģ:
Nou Edifici Ajuntament
Plaça Major 2, 2n trepitge
TelÃĻfon: 964670001. Ext 126
Desfibril·ladors
Les malalties cardiovasculars sÃģn la primera causa de mort en el mÃģn occidental, destacant entre elles, la mort sobtada cardÃaca, com a resultat d’una parada cardÃac caÃētic secundà ria principalment a la fibril·laciÃģ muscular. La desfibril·laciÃģ primerenca i la reanimaciÃģ cardiopulmonar bà sica de qualitat sÃģn la resposta mÃĐs adequada i el tractament especifique de la fibril·laciÃģ ventricular.
Amb la necessitat de fomentar l’atenciÃģ immediata a les persones que pateixen de fibril·laciÃģ ventricular s’han instal·lat Desfibril·ladors Automà tics i Semiautomà tics Externs (DESA) en diferents edificis municipals, on personal d’aquests edificis ha rebut un curs de formaciÃģ per a l’Ús d’aquests.
L’Ajuntament de Nules, en aquests moments disposa de 17 DESA , i estan instal·lats en els segÞents edificis:
- Nou Edifici Ajuntament
- Piscina Municipal
- Poliesportiu Municipal
- Camp de Futbol Noulas Antonio PÃĐrez Balada
- Mercat Municipal
- Dispensari mÃĻdic Mascarell
- Un en cada centre educatiu del municipi: CEIP Lope de Vega, CEIP Nou Pedro AlcÃĄzar, CEIP Cervantes, CEIP Pio XII, CEIP Jaume I, Col·legi La nostra Senyora de la ConsolaciÃģ i IES Gilabert de Centelles.
- La Policia Local que disposa de 4 DESA que es troben en els cotxes de la policia.
Control de legionel·losi en instal·lacions municipals
L’Ajuntament de Nules tÃĐ contractada una empresa per al servei de control i prevenciÃģ de la legionel·losi en les instal·lacions municipals.
Les instal·lacions objecte d’aquest control sÃģn totes aquelles que utilitzen aigua en el seu funcionament, produÃŊsquen aerosols i estiguen situades en zones obertes i d’Ús col·lectiu o puguen ser susceptibles de convertir-se en focus de propagaciÃģ d’aquesta malaltia, per la qual cosa se’ls ha d’aplicar tasques de control i manteniment per a evitar la proliferaciÃģ de legionel·la en aquestes instal·lacions.
Les instal·lacions que estan incloses dins d’aquest contracte sÃģn:
- Les fonts ornamentals
- DepÃēsits contra incendis i instal·lacions d’aigua freda i calenta que es troben
- en edificis municipals
- Sistemes de regs per aspersiÃģ en zones enjardines
- Dutxes i llavapeus a les platges
El servei consisteix en un tractament anual de desinfecciÃģ de cadascuna de les instal·lacions i revisions mensuals de manteniment.
DesinfecciÃģ, desinsectaciÃģ i desratitzaciÃģ
El control de plagues en el mig urbà ÃĐs un aspecte de vital importà ncia per a la salut pÚblica i la qualitat de vida dels ciutadans. D’una manera continuada i sistemà tica ha de mantindre’s controlada la poblaciÃģ d’insectes i rosegadors en el municipi. Aixà mateix tambÃĐ han de disposar-se de mitjans adequats per a realitzar les desinfeccions que siguen necessaris en els edificis o locals pÚblics de la nostra ciutat.
Atesa la importà ncia d’aquest problema, els ajuntaments han d’actuar dins de les seues competÃĻncies municipals gestionant els riscos presents en el mig, vetlant per la salubritat pÚblica, garantint la seguretat dels llocs pÚblics i protegint el medi ambient.
Per tot l’anterior, l’Ajuntament de Nules disposa d’un programa de control integrat de plagues anual, amb actuacions continuades en el municipi i en edificis de titularitat pÚblica amb l’objectiu de mantindre’ls en bones condicions higiÃĻnic sanità ries.
Els tractaments de desinsectaciÃģ i desratitzaciÃģ en la xarxa de clavegueram sÃģn trimestrals, augmentant la seua freqÞÃĻncia sempre que el nivell de la plaga el requerisca.
Control de mosquits en el terme municipal
Considerant la importà ncia que ha adquirit la presÃĻncia de mosquits i altres simÚlidos, sobretot en els municipis litorals, a causa de les conseqÞÃĻncies de les seues picades en les persones, els ajuntaments han d’actuar dins de l’à mbit de les seues competÃĻncies.
L’Ajuntament de Nules pretÃĐn disposar d’un programa de control anual de mosquits, que incorpore tant actuacions preventives i correctores en tots aquells punts que puguen constituir focus potencial de cria de larves, aixà com actuacions de tractament amb biocides per a reduir la poblaciÃģ larvà ria de les diferents espÃĻcies fins a nivells acceptables per a la poblaciÃģ.
L’objecte d’aquest servei ÃĐs el control i tractament contra mosquits aixà com les tasques necessà ries per a la seua realitzaciÃģ en el terme municipal de Nules, aixà com en tots aquells llocs, instal·lacions i, en general, totes aquelles zones en els quals corresponga la competÃĻncia de la prestaciÃģ del servei a l’Ajuntament.
Aquests treballs tenen com a objectiu reduir, fins a nivells acceptables, la poblaciÃģ de mosquits. Les espÃĻcies a combatre seran totes aquelles d’importà ncia en salut pÚblica per la seua picada a persones, tant de mosquits com uns altres simÚlidos.
L’Ajuntament de Nules tÃĐ aprovada una ordenança municipal per a la prevenciÃģ i control dels mosquits i particularment del mosquit tigre, l’objecte del qual ÃĐs establir les mesures necessà ries per al control de les poblacions de mosquits, i priorità riament de l’espÃĻcie Aedes albopictus (mosquit tigre) a l’efecte de minimitzar els efectes molestos i perjudicials que aquests mosquits puguen ocasionar en la poblaciÃģ resident o visitant del nostre municipi, quedant inclosos en el seu à mbit d’aplicaciÃģ totes les persones naturals o jurÃdiques que siguen propietaris o posseÃŊdors d’habitatges, solars o qualsevol tipus de bÃĐ, objectes o espais situats en el terme municipal de Nules i susceptibles de facilitar o afavorir les condicions de proliferaciÃģ del mosquit tigre o qualsevol altra espÃĻcie de mosquit.
L’ordenança municipal per a la prevenciÃģ i control dels mosquits i particularment del mosquit tigre, en el seu capÃtol II, fa referÃĻncia a les obligacions dels ciutadans:
CapÃtol II. De les obligacions ciutadanes
Article 3. Criteris generals. RegulaciÃģ d’aigÞes estancades
Aquesta ordenança obliga totes les persones fÃsiques o jurÃdiques que siguen propietà ries o posseÃŊdores de bÃĐns o objectes susceptibles de crear condicions de proliferaciÃģ del mosquit tigre a evitar l’abandÃģ, definitiu o temporal, tant en espais pÚblics com privats, de contenidors o objectes siga com siga la seua dimensiÃģ en els quals es puga acumular aigua i com a conseqÞÃĻncia puga reproduir-se el mosquit tigre.
Uns exemples d’aquests objectes serien: pneumà tics, articles decoratius de jardÃ, tests, plats de sota dels tests, arruixadores, fosses sÃĻptiques, basses de reg, piscines, llandes, bosses, botelles, lones de plà stic, tines, bidons, fonts ornamentals, etc.
Els propietaris de solars estan obligats a mantindreâls, a cà rrec seu, nets d’herba, de fem, de recipients, dâobjectes abandonats i dâaigÞes estancades. Qualsevol actuaciÃģ correctora que haguera de realitzar-hi l’Ajuntament de Nules serà a cà rrec del titular del solar.
Article 4. Actuacions generals
Les persones que estan dins de l’à mbit d’aplicaciÃģ dâaquesta ordenança han d’ajustar-se a les prescripcions segÞents:
1) Neutralitzar, en els seus espais privats, tots els objectes que es troben a l’aire lliure i que tenen buits que puguen acumular aigua. Si tenen aigua hauran de buidar-los i posar-los cap per avall, eliminar-los, cobrir-los amb tela de mosquitera ben ajustada d’1 o 2 mm de pas de malla, foradar el fons perquÃĻ no s’hi acumule aigua o traslladar-los a un lloc tancat.
2) Els plats de sota dels tests hauran de ser retirats o mantindreâs secs. Es poden utilitzar altres sistemes de reg que no suposen risc, com ara mÃĻtodes hidropÃēnics o irrigadors automà tics de circuit tancat.
3) Si es tracta de depÃēsits fixos que no es poden moure o han de quedar destapats, com els abeuradors, s’hauran de buidar dues vegades per setmana o bÃĐ cobrir-los amb tela de mosquitera ben ajustada d’1 o 2 mm de pas de malla.
4) En el cas de basses o fonts ornamentals es recomana la introducciÃģ de peixos rojos que sÃģn depredadors naturals de larves de mosquits. En les basses, es recomana cobrir-les amb tela de mosquitera ben ajustada d’1 o 2 mm de pas de malla.
5) Les piscines han de mantindreâs tot l’any mitjançant tractament desinfectant habitual per a garantir l’absÃĻncia de mosquits i dâaltres organismes. En el cas concret de basses i piscines, en ser una là mina d’aigua mÃĐs gran, els mosquits tigre no tenen preferÃĻncia per a criar, perÃē sà que ho poden fer els mosquits autÃēctons. Per aquest motiu cal actuar de manera que l’aigua que continguen no es convertisca en un focus de cria d’aquests insectes. Quan estiguen buides s’han de mantindre completament seques ja que les xicotetes quantitats d’aigua que es poden acumular en zones del fons de piscines suposadament buides sà que poden ser focus de larves de mosquit tigre. En el cas de piscines plenes d’aigua, aquestes es mantindran tapades o en condicions higiÃĻniques mitjançant els tractaments en l’aigua adequats per a evitar la proliferaciÃģ de larves, i sâha de vigilar tambÃĐ que en els plecs de les lones que cobreixen les piscines no es puga acumular aigua.
6) Les persones responsables dels edificis, comunitats de propietaris o gestors de finques, han de vigilar els depÃēsits d’aigua de les instal·lacions de climatitzaciÃģ comunità ries, aixà com dels col·lectors d’aigua dels edificis, les canals, embornals de zones comunes i sifons als patis, i evitar acumulacions d’aigua i la proliferaciÃģ del mosquit tigre.
7) Els presidents de comunitats de propietaris o gestors de finques on s’acumulen objectes que puguen omplir-se d’aigua de pluja sÃģn responsables d’evitar que hi apareguen larves de mosquits, per la qual cosa han de seguir les indicacions de buidar, invertir o foradar.
8) Si cap de les recomanacions anteriors pot ser aplicada, els propietaris han de procedir setmanalment a aplicar un larvicida biolÃēgic sobre l’aigua d’Ús domÃĻstic, per personal o empresa autoritzats.
9) Els forats naturals dels arbres o de la seua base situats dins de l’Ã mbit privat han de ser omplits d’arena o terra per a evitar la proliferaciÃģ de larves de manera permanent.
10) Els propietaris o arrendadors d’horts, horts urbans, solars o finques en desÚs han d’aplicar les mesures preventives exposades. En aquests llocs se sol fer Ús de depÃēsits fixos o bidons per a acumular aigua per al reg per la qual cosa aquests recipients han de quedar perfectament tapats o coberts amb tela de mosquitera. En aquest apartat tambÃĐ queden incloses les basses en Ús en els sistemes de reg que es troben al terme municipal.
11) Les fosses sÃĻptiques presents en edificacions que no estiguen connectades amb la xarxa del clavegueram municipal poden ser focus de mosquits; han d’estar ben segellades, sense clevills i cal instal·lar tela metà l·lica en els respiradors.
12) Les empreses o centres comercials especialitzats en articles de jardineria i/o cerà mica sÃģn punts de risc especials i els seus propietaris han de cuidar que els seus objectes no acumulen aigua i afavorisquen la proliferaciÃģ del mosquit tigre.
13) Les empreses han d’impedir que l’aigua continguda en els seus depÃēsits es convertisca en un focus de cria de mosquits, per a la qual cosa han de realitzar els tractaments adequats per a evitar la proliferaciÃģ de larves i/o cobrir els depÃēsits d’aigua amb tela de mosquitera ben ajustada d’1 o 2 mm de pas de malla.
14) Qualsevol altre tipus d’acumulaciÃģ d’aigua no previst en aquesta ordenança ha de notificar-se a l’Ajuntament de Nules perquÃĻ es puga determinar el nivell de perillositat respecte a la proliferaciÃģ de mosquits tigre.
Article 5. Actuacions especÃfiques
1. Cementeri: el cementeri sol ser un lloc especialment problemà tic per al desenvolupament del mosquit tigre, que afecta greument els visitants o el nucli urbà mÃĐs prÃēxim.
Es recomana l’Ús de flors artificials, perÃē si s’usen flors naturals la humitat es mantindrà introduint en el recipient material absorbent, com ara esponja o grava fina, de manera que mai quede aigua lliure on els mosquits puguen depositar els ous.
En cas d’incompliment de la recomanaciÃģ anterior, els propietaris dels nÃnxols han de perforar la base de tots els recipients florals per a evitar que acumulen aigua; en cas de no fer-ho l’Ajuntament de Nules podrà realitzar els forats d’ofici i repercutir els costos al propietari o titular del nÃnxol.
2. Granges d’animals: aquestes instal·lacions solen tindre recipients que s’utilitzen com a abeuradors i es converteixen en focus de proliferaciÃģ del mosquit tigre, que afecta els treballadors i els animals de la granja.
Els propietaris han d’habilitar un mecanisme d’evacuaciÃģ semblant al que sâutilitza en les cisternes sanità ries per a facilitar lâeliminaciÃģ completa i periÃēdica cada 3 o 4 dies per a evitar la proliferaciÃģ de mosquits, ja que afegir-hi aigua no elimina aquest risc.
No s’utilitzaran banyeres o frigorÃfics en desÚs com a abeuradors per suposar un emmagatzematge gran d’aigua i un risc enorme.
3. Tallers mecà nics amb depÃēsits de pneumà tics usats o nous:
Els professionals del sector de lâautomÃēbil que per la seua activitat substituÃŊsquen pneumà tics de vehicles estan obligats a mantindreâls en lloc amb sostre en espera de la seua arreplega pel gestor de residus.
En cas d’impossibilitat han de cobrir-se amb una lona impermeable que impossibilite la seua inundaciÃģ.
Els pneumà tics no poden utilitzar-se amb finalitat lÚdica als patis dels centre escolars o esportius sense estar foradats o semisoterrats en posiciÃģ vertical.
4. Escoles: els elements de joc no han de tindre aigua estancada, especialment en ÃĻpoques de vacances escolars.
5. Horts urbans: als horts urbans, els adjudicataris han d’evitar la proliferaciÃģ de mosquits seguint les bones prà ctiques que es detallen a continuaciÃģ:
âĒ Retirar de la intempÃĻrie objectes que puguen acumular aigua: poals, arruixadores, tests buitsâĶ Si no ÃĐs possible, cal posar-los cap per avall o tapar-los.
âĒ En cas de necessitar contenidors d’aigua de manera permanent, cal mantindreâls coberts amb tapa hermÃĻtica o amb tela de mosquitera.
âĒ Emprar reg per goteig i assegurar un bon sistema de drenatge.
âĒ Seleccionar un tipus de reg que impedisca envair o regar horts veÃŊns.
âĒ Mantindre l’hort net i en bon estat. Gestionar adequadament els residus generats.
âĒ Acompanyar els cultius amb plantes amb propietats repel·lents per als mosquits (alfà bega, romer, llorerâĶ).
âĒ Informar l’Ajuntament en cas d’observar plagues de mosquits.
âĒ Vetlar perquÃĻ la resta d’usuaris seguisquen aquestes recomanacions.
6. Elements constructius: s’ha d’evitar l’estancament d’aigua en elements constructius com ara sÃĐquies, basses de reg o canals, i ÃĐs l’organisme de gestiÃģ el responsable de controlar que no existisca estancaciÃģ.
Per a aconseguir un bon control de la poblaciÃģ de mosquits, tambÃĐ es necessita una col·laboraciÃģ ciutadana, ja que molts d’aquests focus apareixen en zones privades, en les quals l’Ajuntament no pot actuar, per la qual cosa es responsabilitat per part dels ciutadans per a evitar la proliferaciÃģ de focus privats.
Per a comunicar qualsevol focus de mosquits, pot fer-se a travÃĐs de l’APP de l’Ajuntament o contactant telefÃēnicament en el 964670001, ext 126, indicant nom, telÃĻfon de contacte i ubicaciÃģ on s’observa el focus.
Activitats de promociÃģ i prevenciÃģ de salut
Les Entitats Locals poden actuar sobre la salut pÚblica grà cies a les seues competÃĻncies sobre à mbits: habitatge, planificaciÃģ urbana, cohesiÃģ social, medi ambient urbà , educaciÃģ, deporte culturaâĶ
La salut ÃĐs molt mÃĐs que l’absÃĻncia de malaltia o l’activitat curativa dels serveis sanitaris. Mes allà del que pot aportar el sector sanitari, promoure ciutats mÃĐs saludables tambÃĐ consisteix a crear ciutats mes caminables, mes segures, mÃĐs respirables, mÃĐs segures, mÃĐs responsables, amb menys fums, mÃĐs participatives, equitatives i solidà ries.
Els Govern Locals tenen un paper privilegiat per a crear entorns que afavorisquen la salut:
- Per la seua proximitat i coneixement prà ctic dels problemes concrets de la gent que naix, creix, viu, treballa i envelleix en el seu territori.
- Per disposar de les competÃĻncies per a intervindre a travÃĐs de polÃtiques que contribuÃŊsquen a millorar la salut de tota la poblaciÃģ amb equitat i efectivitat.
- Per poder organitzar d’una manera mÃĐs operativa i fluida la participaciÃģ ciutadana en la promociÃģ de la salut.
Per tot el descrit anteriorment, l’Ajuntament de Nules aquesta adherit a:
EstratÃĻgia de promociÃģ de la salut i prevenciÃģ en el Sistema Nacional de Salut
L’Ajuntament de Nules, aquesta adherit, per Acord Plenari de data 3 de maig de 2016 , a l’EstratÃĻgia de PromociÃģ de la Salut i PrevenciÃģ en el Sistema Nacional de Salut del Ministeri de Sanitat, que persegueix la promociÃģ de la salut i la prevenciÃģ amb l’objectiu de guanyar anys de vida en bona salut i lliure de discapacitat.
Aquesta estratÃĻgia proposa el desenvolupament progressiu d’intervencions identificades com a bones prà ctiques i basades en l’evidÃĻncia cientÃfica, dirigides a promocionar la salut, previndre les malalties, les lesions i la discapacitat, actuant de manera integral durant tot el curs de la vida sobre factors com l’activitat fÃsica, l’alimentaciÃģ, el tabac, l’alcohol i el benestar emocional, tenint en compte els entorns en el que viu la poblaciÃģ i amb una vocaciÃģ d’universalitat de les intervencions.
L’Ã mbit local es considera un entorn essencial per a l’EstratÃĻgia i guanyar en salut en el municipi, i treballant conjuntament els Governs Locals amb la participaciÃģ dels ciutadans i els diferents sectors econÃēmics podem aconseguir que el nostre municipi guanye en salut.
Actualment, continuem treballant en la implementaciÃģ de l’estratÃĻgia en el municipi, actualitzant contÃnuament el mapa d’actius en salut que tenim en el municipi, sent l’Últim actiu en salut incorporat la nova senyalitzaciÃģ de la ruta bio saludable que discorre pel nostre municipi i que quan ens ho permeta aquesta situaciÃģ que estem travessant per la pandÃĻmia incorporara tambÃĐ la dinamitzaciÃģ de la ruta.
Xarxa espanyola de ciutats saludables
La Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (RECS) està integrada per mÃĐs de 200 Governs Locals, des de grans capitals a mitjans i petits municipis. En conjunt agrupa a quasi 20 milions d’habitants, ÃĐs a dir, entorn del 40% de la poblaciÃģ espanyola.
La RECS ÃĐs una secciÃģ de la FederaciÃģ Espanyola de Municipis i ProvÃncies (FEMP) que treballa de manera coordinada amb el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.
Una ciutat saludable ÃĐs aquella el govern de la qual es compromet a posar la salut en un lloc destacat de la seua agenda social, econÃēmica i polÃtica. Qualsevol Entitat Local pot ser saludable si adopta aquest compromÃs i inicia un procÃĐs per a guanyar mÃĐs salut i benestar parell la seua ciutadania.
L’Ajuntament de Nules, es va adherir a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables per Acord Plenari de data 7 de setembre de 2016.
Formar part de la RECS ens aporta:
- Intercanviar experiÃĻncies municipals en salut i desenvolupament sostenible
- Suport per a projectes i activitats locals de promociÃģ de la salut.
- Suport econÃēmic a travÃĐs del conveni entre el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i la FEMP per a:
- Desenvolupament d’activitats de promociÃģ de la salut en l’Ã mbit local
- AdhesiÃģ a l’estratÃĻgia de PromociÃģ de la Salut i PrevenciÃģ en el Sistema Nacional de Salut.
Dins de les ajudes que han concedit a l’Ajuntament dins de RECS es potenciat la realitzaciÃģ d’activitats relacionades amb l’activitat fÃsica, com ha sigut la nova senyalitzaciÃģ de la ruta bio saludable.
TambÃĐ ha sigut subvencionat una campanya per a joves relacioneu amb el consum d’alcohol, amb el lema âJo Trieâ
Xarxa Salut
Xarxa Salut es la red de municipios de la Comunidad Valenciana adheridos al IV Plan de Salut de la Comunidad Valenciana con el compromiso de desarrollar las acciones de promociÃģn de salud enmarcada en el Plan.
El Ayuntamiento de Nules se adherio al IV Plan de Salud 2016-2020 de la Comunidad Valenciana por Acuerdo Plenario de fecha 1 de septiembre de 2017 y este plan persigue mejorar el nivel de salud y reducir las desigualdades en salud en nuestra sociedad, con actuaciones concretas desde la administraciÃģn y contando con la participaciÃģn ciudadana.
Las ventajas de pertenecer a la Xarxa Salut son:
- Participar activament en el desplegament de l’IV Pla de Salut de l’a CV obtenint l’acreditaciÃģ de pertinença a aquesta xarxa.
- Accedir a subvencions que des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut PÚblica es convoquen a aquest efecte.
- Participar en jornades, seminaris i tallers orientats a l’intercanvi d’experiÃĻncies de promociÃģ de la salut entre municipis de la CV.
- Divulgar les experiÃĻncies i activitats a travÃĐs de l’Observatori Valencià de Salut mitjançant l’espai per a accions de promociÃģ de la salut i actius o recursos que generen salut.
- Obtindre resultats de millora de la salut i qualitat de vida de la poblaciÃģ i d’entorns del municipi.
- Contribuir a la reducciÃģ de desigualtats en salut en l’Ã mbit local.
Emmarcades dins de la subvenciÃģ de la Conselleria de Sanitat concedida per al desenvolupament de projectes de promociÃģ de Salut per a entitats local des de l’Ajuntament s’han realitzat activitats d’envelliment actiu, destinades a majors de 60 anys. Dins d’aquestes activitats s’han realitzat tallers de memÃēria, tonificaciÃģ muscular , ioga, aqua salus i de noves tecnologies.
En col·laboraciÃģ amb el centre de Salut de Nules, i utilitzant la ruta bio saludable com a actiu en salut en el municipi es realitzaren activitats de dinamitzaciÃģ de la ruta bio saludable que seran dirigides per monitors i que estan dirigides a diferents grups de la poblaciÃģ com sÃģn rutes guiades setmanals, embarassades, amb beus, amb col·les i marxa nÃērdica.