L’ANÀLISI DE LES ISOCRONES ES CONSTITUIX EN EL PUNT DE PARTIDA DEL PLA ESTRATÈGIC DE COMERÇ
Les alumnes del mòdul de Comerç treballen en l´anàlisi de les isocrones com a punt de partida per perfilar el Pla Estratègic del Comerç Local.
Les isocrones són àrees que representen el temps que es tarda a arribar a un punt des d’un lloc específic. En un pla estratègic de comerç, les isocrones són crucials perquè ajuden a entendre l’abast i l’accessibilitat d’un mercat objectiu.
Permeten avaluar l’àrea geogràfica que es pot assolir dins d’un temps específic, ajudant a identificar zones d’accessibilitat alta i baixa; faciliten la planificació de rutes i la gestió de la cadena de subministrament en mostrar el temps requerit per al lliurament de productes, cosa que pot reduir costos i millorar l’eficiència; ajuden a determinar les ubicacions més estratègiques per obrir nous establiments o punts de venda en avaluar la proximitat als clients potencials i competidors i permeten analitzar la densitat de clients potencials en diferents àrees i ajustar les estratègies de màrqueting i vendes en funció de l’accessibilitat temporal.
Així mateix, aquesta eina resulta molt útil per al disseny de serveis d´atenció al client i suport, assegurant que es pugui respondre ràpidament a les necessitats dels clients dins una àrea específica.
En resum, les isocrones són una eina valuosa en la planificació estratègica per optimitzar la cobertura del mercat, millorar la logística i prendre decisions basades en l’accessibilitat temporal.
La informació que s’obtingui, juntament amb altres actuacions que s’estan duent a terme, serà bàsica per a la realització de l’enquestació al comerç i la mostra als usuaris, ja que ajuden a identificar grups de consumidors en funció del temps que triguen a arribar a un punt de venda o servei. Això permet dissenyar enquestes que siguin més representatives dels diferents segments de clients en funció de la proximitat.
A efectes d’enquestació, les isorones permeten analitzar com afecta l’accessibilitat la percepció i la satisfacció del client. Quan es correlacionen les respostes de les enquestes amb la proximitat al punt de venda, es poden identificar patrons en la satisfacció o les necessitats del client en funció de la distància.
En mapejar les isocrones, es pot evitar la saturació d’enquestes en àrees on ja s’ha obtingut prou informació i concentrar-se en zones amb menys cobertura per a una visió més equilibrada.