
L’AULA COM A ESPAI DE VIDA REIAL: L’APRENENTATGE DE POCENTATGES FOMENTA EL PENSAMENT ECONÒMIC I L’ESTALVI RESPONSABLE
En un món cada volta més digital, i econòmicament complex, l’educació no es pot limitar a la teoria. Per això, al programa T´Avalem, cofinançat pel Fons Social Europeu, estan integrant les competències clau. Aquesta setmana s’han impartit classes de matemàtiques aplicades a situacions pràctiques que han abordat l’ús de percentatges vinculats a l’economia personal i estalvi, una iniciativa que permet als estudiants desenvolupar competències clau per a la vida real.
Durant aquestes sessions, els alumnes no només aprenen a calcular descomptes, interessos o pujades de preus, sinó que també reflexionen sobre els hàbits de consum responsable, la gestió dels diners i la presa de decisions financeres conscients.
Els percentatges ja no són només números en un examen, sinó eines per entendre el valor dels diners, la inflació, o com planificar un pressupost.
Han pogut comprovar com els percentatges formen part de la seua vida diària: en la proporció en barrejar els components del morter en el cas dels alumnes del mòdul d´Obra, en els descomptes en planificar les campanyes comercials al mòdul de Comerç o en la proporció en els adobs naturals que s’utilitzen a l’agricultura ecològica.
D’altra banda, han pogut analitzar com els percentatges els vinculen en tot allò relacionat amb l’economia: quan es compren un vehicle, a les hipoteques, als impostos, als estalvis o a la planificació econòmica familiar. Ha estat apassionant aprofundir en la importància de l’estalvi des d’una edat jove i entendre el potencial d’interès compost o tenir criteris clars a l’hora de decidir quin préstec o hipoteca escollir.
Possiblement tenir un domini dels percentatges aplicats a l’economia puga ser un dels usos més pràctics durant tota la vida.
Aquest enfocament enforteix diverses competències clau, com ara:
- Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia, en aplicar càlculs en contextos reals.
- Competència en sentit de la iniciativa i l’esperit emprenedor, en planificar despeses, analitzar preus i gestionar simulacions d’estalvi.
- Competència en consciència i expressió cultural, en relacionar el consum amb valors socials i mediambientals.
A més, aquestes activitats promouen el treball en equip, la presa de decisions i el pensament crític, elements essencials per a la ciutadania activa del segle XXI.
La iniciativa ha tingut una acollida excel·lent per part dels alumnes, que valoren positivament que l’aprenentatge a l’aula tinga una aplicació directa al seu dia a dia.