UNA DINÀMICA DE GRUP FOMENTA L’EMPATIA I LA COMPRENSIÓ ENTRE LES ALUMNES DEL TALLER D’OCUPACIÓ
La dinàmica de grup “Com em veig?, com em veus?”, organitzada per les alumnes del mòdul d’Administració, és una eina excel·lent per fomentar l’autoconeixement, l’empatia i la comprensió entre les alumnes del Taller d’Ocupació Dones Nules II.
La dinàmica permet la millora de l’autoconeixement dels participants en compartir la visió de com es veuen a elles mateixes i com són percebudes per les altres i enfortix les relacions entre les alumnes atès que ajuda a construir empatia i comprensió, millorant la cohesió i la col·laboració entre les integrants de tots dos grups.
Aquesta dinàmica proporciona informació valuosa sobre àrees on cada participant pot treballar per millorar, tant personalment com en el seu rol dins de l’equip, potenciant així un ambient de treball més harmoniós i efectiu.
L’objectiu de les dinàmiques de grup és potenciar les habilitats blanes –conegudes com a soft skills-, com a competències interpersonals i socials que complementen les habilitats tècniques i professionals i que són essencials en qualsevol procés formatiu. Aquest tipus d’activitats influixen significativament en la capacitat de les persones per treballar de manera efectiva i assolir l’èxit a les diverses àrees professionals i personals.
Les habilitats de comunicació efectiva, tant verbal com no verbal, són essencials per transmetre idees de manera clara, escoltar activament i resoldre conflictes i una comunicació eficient millora la col·laboració i reduix malentesos.
Les habilitats blanes com l’empatia, la col·laboració i l’adaptabilitat permeten a les persones entendre i respectar diferents perspectives, construir relacions de confiança i assolir objectius comuns.
Un bon lideratge no es basa només en habilitats tècniques, sinó també en la capacitat d’inspirar i motivar altres persones, gestionar conflictes i prendre decisions informades, qüestions que es consideren molt positives en un entorn laboral en canvi constant. L’adaptabilitat i la resiliència són habilitats clau per manejar l’estrès, fer front a desafiaments i mantindre´s productiu en situacions d’incertesa.
Al mercat laboral actual, les persones amb habilitats blanes ben desenvolupades són més atractives per als ocupadors i tenen més oportunitats d’avançar en les seues carreres.
La capacitat de gestionar el temps, prioritzar tasques i treballar de manera organitzada augmenta la productivitat i l’eficiència a la feina. La dinàmica de grup practicada aquest matí potencia la comunicació, el treball en equip, el lideratge, l’adaptabilitat, la intel·ligència emocional, la resolució de problemes i la gestió del temps.
Les habilitats blanes són essencials per a l’èxit, tant a nivell laboral com a la vida personal. Complementen les habilitats tècniques i milloren la capacitat de les persones per comunicar-se, col·laborar i liderar. Desenvolupar i perfeccionar aquestes competències no sols augmenta l’ocupabilitat i la productivitat, sinó que també millora les relacions interpersonals i la qualitat de vida en general.
En un món cada volta més interconnectat i dinàmic, aquestes habilitats han esdevingut un component crucial de l’èxit, la satisfacció personal i professional i la creativitat, entre altres qüestions que són importants per al bon funcionament del projecte.