Nules és un exemple a seguir per l’Associació Europea de Perjudicats per la Llei de Costes
La presidenta visita el litoral nuler i advoca per derogar la Llei de Costes
La presidenta de l’Associació Europea de Perjudicats per la Llei de Costes, Carmen del Amo, ha estat hui a Nules per a conéixer de primera mà la problemàtica existent a les platges d’aquesta població i reunir-se amb l’alcalde de Nules, David García, i els membres de l’Associació de Veïns Mare de Déu del Carme. Així doncs, ha destacat que en aquest assumpte Nules és un exemple a seguir, “és la primera població que està fent front a aquesta problemàtica amb sentí comú, de manera que cal buscar una solució global i començar, no sols Nules també la resta de municipis de l’Estat espanyol afectats, a exigir responsabilitats a tots els nivells tant administratius, civils com penals”, matisa Carmen del Amo.
De fet, l’alcalde de Nules, David García, recordava que en el ple del passat mes d’abril es va aprovar per unanimitat demanar la corresponent responsabilitat patrimonial a l’Ajuntament de Borriana i a la Generalitat Valenciana pels danys produïts per la construcció del port de Borriana al litoral nuler, “Nules és un dels municipis més perjudicats d’Espanya per l’entrada en vigor de la Llei de Costes de l’any 1988, i a més d’aquest pas no pararem i continuarem intentant veure totes les opcions perquè es faça justícia a la nostra platja i als nostres veïns. Amb aquesta visita de Carmen del Amo volem buscar sinèrgies amb altres poblacions de l’Estat espanyol amb una problemàtica semblant i plantejar altres escenaris per a continuar buscant solucions. No obstant això, estem treballant en altres vies judicials perquè es puga modificar la llei”.
De tota manera, des de l’Associació Europea de Perjudicats per la llei de Costes s’advoca per derogar la Llei de Costes, “la nostra proposta és derogar-la i no modificar-la. L’anterior a aquesta que data de l’any 1969 no va presentar problemes perquè aquesta llei de l’any 1988 perjudica el medi ambient i consenteix l’apropiació de propietats privades convertint l’Estat en la major immobiliària del món”, apunta Carmen del Amo.
A més, des de l’associació s’assenyala que l’Estat no pot provar que els habitatges de primera línia són de la seua propietat ja que no hi ha cap document que ho acredite ni tampoc cap inventari sobre això, “tant el Tribunal de Comptes com el Defensor del Poble i el Consell de l’Estat han reclamat aquests documents que no s’han facilitat. L’associació va proposar l’any 2012 vendre els terrenys als concessionaris com a solució a aquesta problemàtica, una actuació amb la qual s’evitaria els enderrocaments i a més es reactivaria el mercat immobiliari però el que s’està fent ara és vendre aquest terrenys a dit a empreses”.
Per altra banda, des de l’Associació de Veïns Mare de Déu del Carme critiquen la falta de protecció i defensa del litoral, “a Nules fa molts anys que no es fan actuacions i les nostres platges necessiten protecció perquè la mar no s’endinse”, ressalta el seu president, Manolo Oliver.