NULES SERÀ EL CENTRE D’INVESTIGACIÓ EN LES “II JORNADAS DE MEMÒRIA HISTÒRICA”
Les jornades se celebraran dissabte18 i diumenge 19 de febrer
Nules albergarà aquest cap de setmana les “II Jornades de Memòria Històrica”, unes jornades d’àmbit comarcal que se celebraran en el saló d’actes de la Caixa Rural Sant Josep de la localitat.
L’esdeveniment, amb assistència gratuïta, es divideix en una jornada tècnica que es desenvoluparà dissabte, 18 de febrer, en horari de matí i vesprada. De manera que, en aquesta jornada es plantejarà la visió de forma global i es posarà el focus en la importància de conèixer i conservar el patrimoni per a les futures generacions.
Diumenge, 19 de febrer, tindrà lloc una visita guiada que recorrerà en autobús (gratuït prèvia inscripció) els principals enclavaments de Nules, la Vall d’Uixó i Almenara, i finalitzarà amb una recreació històrica que s’escenificarà davant “Les casetes” que varen ser refugi de més de 4.000 persones durant la batalla, concretament tindrà lloc en l’anomenada “Torre Aleda”. Al mateix temps, el públic que ho desitge també podrà recórrer la recreació històrica prèvia inscripció, de forma que es puga garantir la correcta atenció i didàctica.
L’edil de Patrimoni, Guillermo Latorre, agraeix la nombrosa participació d’entitats i associacions amb les quals aquestes jornades seran una realitat, així com als ponents de primer nivell que aniran a Nules, “com hem dit en reiterades ocasions, i com hem demostrat en aquesta legislatura, Nules s’ha posicionat com el epicentre del turisme bèl·lic a la província de Castelló, i seguirem treballant en aquesta línia”.
Ponents de prestigi nacional
La trobada té com a principal objectiu completar el coneixement del patrimoni associat a la memòria històrica i de forma concreta a tot el que va es esdevenir en el marc de “La Batalla de Levante”, coneix tot allò que ha contribuït a posar en valor aquest patrimoni i compartir treballs d’investigació referents a nivell nacional i internacional. Amb tot, en aquesta edició s’ha convidat a dos investigadors en la matèria referents en el camp de l’arqueologia i la difusió didàctica a partir de les recreacions històriques. Així, comptarà amb el prestigiós investigador Xurxo M. Ayán Vila, doctor en Arqueologia per la Universidad de Santiago de Compostela, que actualment treballa en el Laboratorio de Arqueología del Paisaje del Instituto de Estudos Galegos Padre Sarmiento. Santiago de Compostela e investigador de la FCT en el Instituto de Historia Contemporánea de la Universidade NOVA de Lisboa, i que ha realitzat treballs amb el CSIC; Ismael Gallego Puchol, Director del Museo Histórico Municipal de Abánades (Guadalajara) i organitzador de les reconegudes Jornadas de Promoción Histórico Cultural del Alto Tajuña “La Batalla Olvidada” (Declarades d’Interés Turístic Provincial).
A nivell de la província de Castelló destaquen les últimes investigacions, treballs de posada en valor i troballes que evidencien el valor de l’arquitectura que va albergar moviments com ara “Las Guerrillas del Teatro” entre els quals van estar Rafael Alberti i Maria Teresa León.
El valor del patrimoni de Nules
Nules conserva un paratge amb gran interès al ser un enclavament fonamental en “La Batalla de Levante” on es van desenvolupar fets de singular rellevància per la seua significació històrica, especialment com a front de batalla, refugi i camp de concentració.
Des de Platges de Nules. Associació-Moviment per la defensa del patrimoni cultural i natural Manel Alagarda afirma que “és imprescindible documentar, compartir i posar en valor tant els testimonis físics com immaterials. Les primeres jornades van descobrir valors desconeguts fins ara, que augurem seguiran comportant-se amb la presentació de treballs molt esperats per la comunitat d’investigadors“.
Les jornades estan organitzades de forma conjunta des de l’Ajuntament de Nules, “Platges de Nules. Associació-Moviment per la defensa del patrimoni cultural i natural”, “Muntanyes de la Guerra” i “Arqueocas. Patrimonio y Arqueología,”. Aquestes jornades tenen com a objectiu unir el patrimoni comú en les diferents poblacions vinculades a la Batalla de Levante, i per això, és important comptar amb la participació d’un ampli número d’entitats i col·lectius; i de poblacions como ara la Vilavella, la Vall d’Uixó, Almenara, Viver, o Castelló. Així doncs, s’ha comptat amb la col·laboració del
Consorci Castelló Sud mitjançant el Pla de Dinamització i Governança Turística 2023, la Caixa Rural de Nules, l’Aula Militar “Bermúdez de Castro” de Castellón, la Càtedra d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat Jaume I, el “Centre d’Interpretació de la Línia XYZ d’Almenara”, el “Museu de La Vilavella”, el “Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló”, “La Corretjola”, “Nulespedia – Museu de Memòria Oral” i el “Museo Histórico Municipal de Abánades”