NULES REIVINDICA LA DEFENSA DEL LITORAL MEDITERRANI EN UNA JORNADA QUE REUNEIX ELS MUNICIPIS AFECTATS PER LA LLEI DE COSTES
La jornada “Med22. Valors i reptes del paisatge mediterrani” vol ser un punt d’unió d’aquestes poblacions
La localitat de Nules ha sigut hui punt de trobada de diferents municipis del litoral mediterrani que han vist les seues platges afectades per la llei de costes, en concret s’han reunit a Nules poblacions tant de la Comunitat Valenciana com de Múrcia i Andalusia. Totes elles han participat en la jornada “MED 22. Valors i reptes del paisatge mediterrani” que ha tingut com a objectiu mostrar la necessitat d’actuar amb urgència a les costes i d’implementar normatives de protecció i regeneració del litoral mediterrani.
De fet, aquesta jornada organitzada per “Platges de Nules. Associació per la Protecció del Patrimoni Cultural i Natural” amb la col·laboració de l’Ajuntament de Nules i ha comptat amb el suport no sols de l’institució local nulera també de representants polítics d’altres administracions i de diferents associacions veïnals com ara l’Associació de veïns Platja de Nules; l’Associació de veïns Mare de Déu del Carme de Nules; l’Associació de veïns La Torre de Moncofa; de la Plataforma Platges Naturals de Cullera; de l’Associació Salvem les Platges al sud de Gandia; de l’Associació de Veïns Platja d’Almassora; l’Associació Deveses-Basot de Dénia; de l’Associació l’Anima del Mareny de Barraquetes; l’Associació veïnal de les Platges d’Almardà; de representants de Cuevas de Terrenos Rincón de los Nidos; de l’Associació de propietaris d’Oliva afectats per la delimitació de la línia marítim terrestre; representants de les platges de Canet; de la Plataforma Morro de Gos d’Orpesa; de l’Associació Guardamar Platja; de l’Associació del poblat marítim de Torre la Sal; de l’Associació de veïns Platja de Moncofa; de l’Associació SOS Platja Tavernes de la Valldigna; o representants també de Cabanes, entre d’altres.
Així doncs, altres finalitats d’aquesta iniciativa són conscienciar i convidar a la reflexió i el compromís per la cura de l’ecosistema marí, analitzar les oportunitats i amenaces del paisatge valencià, i mostrar el patrimoni cultural i natural de l’entorn.
Amb tot, la jornada s’ha divit en quatre blocs anomenats medi marí, medi terrestre, equilibri natural i impacte antròpic, i els paisatges resilients i reptes de futur. De manera que, les ponències han estat impartides per membres d’associacions i col·lectius, grups d’estudi i investigadors, catedràtics, professionals de l’advocacia i doctors d’universitat com ara Vicente Castañer, Juan Eduardo Guillén, Josep Bort, Eulalia Sanjaume, Julián Soriano, José Cristobal Serra, Salma Cantos, Pablo Vera, Miriam García, Josep Gavaldá o Santiago Carreguí.
Davant açò, l’alcalde Nules, David García, assenyala que “aquesta jornada ha de ser un punt d’inflexió per a seguir unint a tots els municipis que com Nules necessiten amb urgència protegir el litoral, i en el nostre cas en particular les casetes de primera línia, unes edificacions amb unes característiques singulars que, a més, formen una façana litoral única a la nostra comunitat”.
No obstant això, cal recordar que aquesta jornada s’emmarca en la programació organitzada per a commemorar el centenari de la construcció de les primeres casetes de primera línia de la platja de Nules que tindrà lloc enguany, i amb la quual es vol posar en valor aquestes casetes.