NULES RECORDA LA BATALLA DE LLEVANT EN LES “II JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA”
Destacats investigadors i historiadors formen part d’aquestes jornades que se celebren aquest cap de setmana
Nules ha inaugurat hui les “II Jornades de Memòria Històrica. La Batalla de Llevant”, unes jornades que han reunit a més de 100 persones i que han congregat a importants investigadors i historiadors.
De fet, l’acte inaugural ha estat presidit pel regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de Nules, Guillermo Latorre; la diputada provincial de Memòria Democràtica i presidenta del Consorci Activem la Plana Baixa, Tania Baños; Manel Alagarda, representant de “Platges de Nules. Associació-Moviment per la defensa del patrimoni cultural i natural”; Marisol Ballester, presidenta de la Caixa Rural Sant Josep de Nules; José Francisco Albelda, d’Arqueocas; i Carles Mallench, historiador i escriptor.
De manera que, la trobada té com a principal objectiu completar el coneixement del patrimoni associat a la memòria històrica i de forma concreta a tot el que va es esdevenir en el marc de “La Batalla de Levante”, conèixer tot allò que ha contribuït a posar en valor aquest patrimoni i compartir treballs d’investigació referents a nivell nacional i internacional.
No obstant això, en aquest acte d’inici de les jornades s’ha volgut fer un reconeixement públic a un testimoni viu d’aquells anys. En aquest sentit, s’ha fet un homenatge a Teresa Martínez Alagarda, de 103 anys, que va acollir en la seua caseta de les platges de Nules a nombroses persones en el temps que va durar el conflicte bèl·lic.
Amb tot, aquesta edició compta amb investigadors i historiadors de gran prestigi com ara Xurxo M. Ayán Vila, doctor en Arqueologia per la Universidad de Santiago de Compostela, que actualment treballa en el Laboratorio de Arqueología del Paisaje del Instituto de Estudos Galegos Padre Sarmiento, o Santiago de Compostela e investigador de la FCT en el Instituto de Historia
Contemporánea de la Universidade NOVA de Lisboa, i que ha realitzat treballs amb el CSIC; també intervindran Ismael Gallego Puchol, Director del Museo Histórico Municipal de Abánades (Guadalajara) i organitzador de les reconegudes Jornadas de Promoción Histórico Cultural del Alto Tajuña “La Batalla Olvidada” (Declarades d’Interés Turístic Provincial).
A nivell de la província de Castelló destaquen les últimes investigacions, treballs de posada en valor i troballes que evidencien el valor de l’arquitectura que va albergar moviments com ara “Las Guerrillas del Teatro” entre els quals van estar Rafael Alberti i Maria Teresa León.
Les II Jornades de Memòria Històrica seguiran diumenge, 19 de febrer, amb diferents visites guiades pels principals enclavaments de Nules, la Vall d’Uixó i Almenara, i finalitzarà amb una recreació històrica a “Les casetes” de les Platges de Nules que varen ser refugi de més de 4.000 persones durant la batalla.
Valor patrimonial
Nules conserva un paratge amb gran interès al ser un enclavament fonamental en “La Batalla de Levante” on es van desenvolupar fets de singular rellevància per la seua significació històrica, especialment com a front de batalla, refugi i camp de concentració.
Cal recordar que, les jornades han estat organitzades de forma conjunta des de l’Ajuntament de Nules, “Platges de Nules. Associació-Moviment per la defensa del patrimoni cultural i natural”, “Muntanyes de la Guerra” i “Arqueocas. Patrimonio y Arqueología”.
A més, amb aquestes jornades s’ha volgut unir el patrimoni comú en les diferents poblacions vinculades a la Batalla de Levante, i per això, s’ha comptat amb la participació d’un ampli número d’entitats i col·lectius; i de poblacions como ara la Vilavella, la Vall d’Uixó, Almenara, Viver, o Castelló. Així doncs, s’ha comptat també amb la col·laboració del Consorci Castelló Sud mitjançant el Pla de Dinamització i Governança Turística 2023, la Caixa Rural de Nules, l’Aula Militar “Bermúdez de Castro” de Castellón, la Càtedra d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat Jaume I, el “Centre d’Interpretació de la Línia XYZ
d’Almenara”, el “Museu de La Vilavella”, el “Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló”, “La Corretjola”, “Nulespedia – Museu de Memòria Oral” i del “Museo Histórico Municipal de Abánades”