NULES PROMOU LA PREVENCIÓ DE LA SALUT MENTAL DELS JOVES AMB UN PROGRAMA D’EDUCACIÓ EMOCIONAL
Després de l’èxit de la primera sessió s’impartirà una segona el dissabte 18 de febrer
“Jo protagonista de la meua vida” és el lema del Programa d’Intervenció Psicosocial en Salut Mental Comunitària que des de la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Nules s’ha posat en marxa aquest any per a prevenir la salut emocional en la població adolescent del municipi.
Aquest programa va dirigit als joves d’entre 12 i 17 anys amb la finalitat de crear activitats d’oci i temps lliure que fomenten el desenvolupament de la salut mental i emocional dels adolescents, i s’emmarca en el Programa d’Oci Educatiu Intermunicipal de Nules.
Així doncs, s’han programat un total de huit sessions que tindran lloc al llarg de l’any. De fet, davant l’èxit de la primera sessió s’ha programat ja la segona per al pròxim dissabte 18 de febrer.
Des de la regidoria de Joventut, Gabriel Torres, ressalta que “davant les estadístiques actuals es fa necessari desenvolupar un programa de prevenció primària que incideixa en aquells factors de protecció davant dels diversos problemes relacionats amb la salut mental dels joves d’aquesta franja d’edat”.
De manera que, entre els problemes detectats en l’adolescència es troben la falta d’autoestima, autoimatge i autoeficàcia; dificultats relacionals a nivell social i de gènere; problemes emocionals, addiccions, o problemes relacionats amb la conducta alimentària, “tots ells es treballen en aquest programa amb el qual es vol millorar la qualitat de vida, en concret, la salut mental dels joves adolescents”, apunta Gabriel Torres.
Cal assenyalar que el programa està impartit per una professional de la psicologia, i la metodologia utilitzada és activa i participativa, ja que són els joves els que proposen i decideixen els continguts i són, a més, els protagonistes de cadascuna de les sessions.
En definitiva, amb aquest programa es vol millorar l’autoestima i l’ús responsable de les xarxes socials; potenciar les relacions socials sanes amb els seus iguals i les que tenen a veure amb el gènere; potenciar els factors de protecció davant els problemes de salut mental com ara la depressió o l’estrès; promoure l’autonomia; o potenciar factors de protecció davant les conductes addictives o de risc com els problemes alimentaris, autolesions, o relacions sexuals de risc.