Nules posa en marxa la Ruta de Testimonis Físics de la Guerra Civil
S’instal·len els panells informatius en cadascuna de les cinc parades
L’Ajuntament de Nules posa en marxa la Ruta de Testimonis Físics de la Guerra Civil de la qual formen part cinc llocs ubicats en diferents punts del terme municipal on s’han instal·lat recentment els panells informatius corresponents.
Sobre això, l’alcalde de Nules, David García, explica que “amb aquesta iniciativa volem posar en valor el nostre patrimoni local, que és molt divers, de fet amb aquesta ruta es dona a conéixer un conjunt de construccions de gran interés relacionat amb la Guerra Civil. A més, aquesta ruta es promociona des de la xarxa Pueblos Mágicos de España a la qual pertany Nules des de l’any passat i que està impulsada per l’Institut de Desenvolupament Local i Estudis Socials (IDL)”.
La primera de les parades d’aquesta ruta són els búnquers, que estan considerats com un dels testimonis d’una de les batalles més cruentes com va ser la Batalla de Llevant i per les seues característiques arquitectòniques i dimensions són unes de les fortificacions de la Guerra Civil més singulars de les que es conserven a la Comunitat Valenciana.
La ruta també fa referència al xalet del Registrador Vernia que va ser el principal post de comandament de l’exèrcit de la República al terme municipal de Nules. Actualment aquesta construcció conserva tota l’estructura original a excepció del sostre.
L’anomenada Creu de Ferro és una altra de les parades, es tracta de fortificacions construïdes per la 83a Divisió Nacional.
La quarta de les parades són els habitatges de primera línia de la platja que varen ser utilitzades com a refugi durant els bombardejos en la població. En finalitzar la Guerra Civil més del 70% de les construccions del nucli urbà presentaven un estat de destrucció tan important que eren inhabitables, de manera que moltes famílies optaren per continuar vivint en la població marítima mentre Regions Devastades reconstruïa el poble. En l’actualitat alguns d’aquests habitatges conserven les característiques dels habitatges dels anys 20 del segle XX, “aquests habitatges compten amb un aspecte peculiar i identificatiu propi del nostre poblat marítim, precisament aquestes característiques són les que volem potenciar per a protegir-les”, matisa García.
L’última de les parades, Regions Devastades, es troba al nucli urbà de la localitat on es troben restes puntuals en algunes construccions ubicades algunes d’aquestes en el conjunt de la plaça Major amb l’església arxiprestal, l’Ajuntament o el grup d’habitatges per a funcionaris. També hi ha altres testimonis físics al mercat, el cementeri, la granja escola, el centre escolar Lope de Vega, la caserna de la Guàrdia Civil, la casa de correus, entre d’altres.