La Plataforma per la Dignitat del Llaurador convoca noves manifestacions per al pròxim 21 de gener
En principi secundaran aquestes mobilitzacions un total de 30 poblacions
La Plataforma per la Dignitat del Llaurador torna a convocar el sector agrari a eixir al carrer per a mobilitzar-se una vegada més “Per la defensa de la nostra citricultura”. De fet, en l’última reunió celebrada el passat dilluns ha acordat dur a terme manifestacions en les diferents poblacions adherides per al pròxim dilluns 21 de gener a les 20.00 hores.
“La situació del sector és a hores d’ara molt greu i preocupant, volem que totes les poblacions citrícoles de l’Estat espanyol secunden aquestes manifestacions. Així, des de la Plataforma ja vàrem assenyalar que un dels aspectes més importants de les mobilitzacions del passat mes de desembre és que en pocs dies es va aconseguit el suport de moltes poblacions que no eren membres de la plataforma, sent 30 poblacions les que alhora es van manifestar amb un únic lema com és la defensa de la nostra citricultura davant les polítiques de la Unió Europea”, explica el portaveu de la Plataforma, César Estañol.
Per tant, aquestes manifestacions es realitzaran de moment en les 30 poblacions on es van realitzar les mobilitzacions el passat 18 desembre encara que des de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador s’espera que siguen moltes més, “perquè aquesta convocatòria va dirigida a totes les poblacions citrícoles de l’Estat espanyol”, reitera Estañol.
Cal recordar que als membres de La Plataforma per la Dignitat del Llaurador, formada per 14 ajuntaments de la província de Castelló (Nules, Borriana, la Vilavella, Vila-real, Castelló de la Plana, Onda, Almassora, Moncofa, Betxí, la Llosa, Almenara, Xilxes, la Vall D’Uixó, les Alqueries), La Unió de Llauradors i Ramaders, FEPAC-ASAJA, Grup Intercoop de les Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, l’Associació Local de Llauradors de Nules, el Sindicat Central d’Aigües del Riu Millars i l’Associació de Pous de Reg de la Província de Castelló, es van sumar també els ajuntaments de les poblacions d’Artana, Torreblanca, Benifairó de la Valldigna, Vinaròs, Alcanar, Algemesí, Bellreguard, Benicarló, Potries, Castellnovo, Xeresa, Tavernes de la Valldigna, Sagunt, Xeraco, Carlet i Cullera, entre d’altres.
No obstant això, la idea és fer una manifestació en cadascuna de les localitats el mateix dia i hora amb un itinerari que marcarà cada municipi. “Així s’eixirà des d’un punt en concret per a acabar en altre on es llegirà un manifest. En concret a Nules l’eixida serà des de la Granja i acabarà a la plaça Major”, comenta Estañol.
Per tant, una vegada més s’exigirà la modificació de l’acord de l’Associació Econòmica signat per la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països d’Àfrica Meridional, entre ells Sud-àfrica, que preveu una reducció progressiva, fins a la desaparició, dels aranzels aplicables a les taronges importades en un període (del 16 d’octubre al 30 de novembre) en el qual els camps estan en plena campanya de comercialització, i en el seu defecte, que s’aplique la clàusula de salvaguarda, motivada per la caiguda generalitzada dels preus de les nostres taronges, que preveu el tractat comercial europeu per tal de protegir el futur del nostre camp.
Reforçar les mesures de defensa fitosanitària dels cítrics europeus, per a augmentar la seguretat de les plantacions citrícoles comunitàries. Exigir les màximes cauteles i controls als productes importats des de països amb plagues de quarantena, siga quin siga el lloc d’entrada a la Unió Europea, i minimitzar amb açò el risc de contagi de plagues i/o malalties. Establir a les produccions de països tercers una reciprocitat, quant a requisits de tot tipus, exigits a les produccions comunitàries, per a garantir la seguretat alimentària dels consumidors, reciprocitat en les exigències als nostres llauradors i obligació de la implantació del tractament en fred dels cítrics procedents de països amb plagues de quarantena.
La defensa de les normes establides en la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària, garantint els drets dels productors agraris davant de la distribució.
A més, des de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador es manifesta que el nou manifest comptarà amb reivindicacions noves.