Comunicat de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador
La Plataforma per la Dignitat del Llaurador vol deixar clara la seua trajectòria i objectius de la seua constitució en els quals a hores d’ara continua treballant:
1.La Plataforma per la Dignitat del Llaurador va nàixer després del Congrés de Citricultura de la Plana celebrat a Nules el 27 de gener de l’any 2017 davant les inquietuds i preocupació del sector citrícola reunit en aquest congrés.
2. Els objectius principals pels quals es va constituir la Plataforma per la Dignitat del Llaurador són:
- Fer visible la problemàtica del sector davant les diferents institucions i reivindicar mesures que s’han plasmat tant en el document adjunt a la recollida de signatures com en el document llegit en les mobilitzacions.
- Posar en valor la clemenules creant una figura de qualitat que dignifique el treball del llaurador.
3. La Plataforma per la Dignitat del Llaurador aglutina tot el sector citrícola de la província de Castelló i des del seu inici està format per La Unió de Llauradors, FEPAC-ASAJA, Grup Intercoop de les Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, Associació Local de Llauradors de Nules, Sindicat Central d’Aigües del Riu Millars, Associació d’Exportadors de Fruita de la Província de Castelló (Asociex), la Universitat Jaume I de Castelló, a més dels ajuntaments de Castelló de la Plana, Vila-real, Onda, Almassora, Nules, la Vilavella, Moncofa, Betxí, la Llosa, Almenara, Xilxes, Borriana, la Vall d’Uixó, i les Alqueries. Recentment s’hi han adherit Artana i Ribesalbes. No obstant això, ara hi ha un total de 76 poblacions de les províncies de Castelló, València i Tarragona adherides a les mobilitzacions. La Plataforma es reuneix periòdicament a Nules i en algunes de les reunions compta amb la presència del secretari autonòmic d’Agricultura com a representant de la Conselleria d’Agricultura.
4. En tan sols dos anys La Plataforma per la Dignitat del Llaurador compta amb una dilatada trajectòria reivindicativa:
- El 14 de març de l’any 2017 es va reunir amb la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna de la Generalitat Valenciana, M. Teresa Cháfer i amb el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero per a traslladar-los la preocupació existent en el sector i l’inici de la recollida de signatures.
- El 12 d’abril de l’any 2017 es va presentar a la ciutadania la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i es va començar la campanya de recollida de signatures en un acte que va tindre lloc a la Cambra Agrària de Castelló i que va tindre la presència de l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i del rector de l’UJI, Vicent Climent, encarregat a més de llegir el manifest adjunt a la recollida de signatures.
- El 6 de setembre de l’any 2017 una representació de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador viatja a Brussel·les per a traslladar i explicar la situació del sector citrícola valencià i fer arribar les seues reivindicacions i les signatures recollides, un total de 13.400. De manera que es reuneix amb:
-El comissari europeu de Sanitat i Seguretat Alimentària. Vytenis Povilas Andriukaitis Kiusiur.
-El director general de Sanitat i Seguretat Alimentària. Bernard Van Goethem.
-Personal tècnic de les comissions d’Agricultura, Sanitat Vegetal i Relacions amb Sud-àfrica.
-Personal de l’Oficina de la Figura de Qualitat.
-Eurodiputats dels grups polítics d’EU, Compromís, PP, PSOE i Ciutadans.
- El 20 de novembre de l’any 2017 es reuneix a Madrid amb el director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda, per a demanar-li al Ministeri de l’Estat espanyol que es posicione en defensa del sector davant l’UE i entregar també les 13.400 signatures recollides.
- També al mes de novembre es reuneix amb la Consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, per a fer-li arribar les 13.400 signatures.
- A més, han fet una ronda de contactes institucionals per a fer arribar les seues reivindicacions tant a la Generalitat Valenciana com al Govern d’Espanya amb reunions amb:
-El director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana. Adolf Sanmartín.
-El subdelegat del Govern a Castelló. David Barelles.
- El 4 de gener de l’any 2018 es reuneix a Madrid amb el director general de la Producció Agrària del Ministeri d’Agricultura, Valentín Almansa de Lara, per a informar-lo de la reunió que al mes de setembre van tindre amb el comissari europeu de Sanitat i Seguretat Alimentària i sol·licitar personalment la seua col·laboració.
Després de passar els mesos i veure que cap de les institucions havia fet cas a les reivindicacions de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i constatar que tot el que estava dient que passaria si no es prenien les mesures escaients ja estava passant és quan es decideix eixir al carrer i convoca la concentració del 18 de desembre i la manifestació del 21 de gener.
En l’últim mes s’ha reunit amb els diputats nacionals, senadors i eurodiputats valencians dels diferents grups polítics i recentment, el dissabte 26 de gener, amb el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i tots ells han coincidit a assenyalar que si volem que se’ns escolte i fer visibles les nostres reivindicacions hem de tornar a eixir al carrer.
Per això, la Plataforma per la Dignitat del Llaurador ha acordat noves mobilitzacions i convocarà per al proper 25 de febrer manifestacions conjuntes en cadascuna de les comarques que tenen una plataforma semblant, ja que recentment s’han creat noves plataformes que segueixen el mateix caràcter reivindicatiu.
Les manifestacions es convocaran en un poble de cadascuna de les comarques de:
– la Plana
– el Maestrat
– la Marina
– la Safor
– la Ribera
Per la defensa de la nostra citricultura