L’EMMAGATZEMATGE I L’ENVASAT A L’AGRICULTURA ECOLÒGICA: CLAUS PER A LA QUALITAT I LA SOSTENIBILITAT

Els alumnes del mòdul d’Agricultura Ecològica inicien la unitat formativa sobre l’emmagatzematge i l’envasament a l’agricultura ecològica, en el marc del Certificat de Professionalitat Operacions Auxiliars d’Agricultura Ecològica.

Aquest contingut formatiu capacita els alumnes en tècniques fonamentals que garanteixen la qualitat, seguretat i conservació dels productes ecològics, respectant els principis de sostenibilitat que caracteritzen aquest model de producció.

En l’agricultura ecològica, el maneig postcollita cobra una rellevància especial per preservar les propietats nutritives i organolèptiques de fruites, hortalisses, cereals i altres productes, minimitzant l’ús d’additius i conservants artificials.

Durant la formació, els alumnes aprenen a seleccionar els tipus d’emmagatzematge més adequats —com ara càmeres refrigerades, atmosferes controlades o magatzems ventilats— segons la naturalesa del producte, així com utilitzar envasos biodegradables, reciclables i compatibles amb les normatives ecològiques europees.

A més, aquesta unitat formativa incideix en la traçabilitat i la correcta identificació dels productes, aspectes essencials tant per a la confiança del consumidor com per al compliment de les certificacions ecològiques. La correcta manipulació, classificació i conservació permet evitar minves, reduir el malbaratament alimentari i optimitzar la comercialització en circuits de venda curta, mercats locals i cadenes de distribució sostenible.

Gràcies a aquesta formació, els alumnes desenvolupen competències pràctiques clau que els poden permetre integrar-se amb solvència a explotacions ecològiques, cooperatives agràries o empreses de transformació, contribuint a un sector agrari més respectuós amb el medi ambient i les persones.

Read More

NULES JA CONEIX A LA QUE SERÀ LA NOVA REINA DE LA VILA

Laura Gómez Recatalá serà la màxima representant de la localitat

 

Nules ja coneix a la que serà la nova Reina de la Vila 2025, Laura Gómez Recatalá, una jove de 18 anys, que al llarg d’aquest any ostentarà la màxima representació de la localitat.

 

Laura Gómez ha estat rebuda a l’Ajuntament de Nules per l’Alcalde de Nules, David García, i la regidora de Festes, Blanca Silvestre, els quals en representació de la Corporació Municipal li han agraït el seu compromís de representar, al llarg de tots aquests mesos, al poble de Nules.

 

Així, Laura Gómez serà juntament amb les dames de la cort d’honor la protagonista de les festes patronals en honor a Sant Bartomeu, que se celebren al mes d’agost, i en honor a la Mare de Déu de la Soledat, que tenen lloc al mes d’octubre.

 

No obstant això, l’acte de proclamació de la nova Reina de la Vila de Nules i de les dames tindrà lloc dimecres, 2 de juliol, a la sala d’exposicions de la Biblioteca Municipal José Vicente Felip Monlleó. Un acte que, a més, servirà també d’acomiadament de la Reina de la Vila 2024, Nora Cano Mendo, i de les seues dames d’honor.

 

Encara que l’acte de presentació amb tot el seu esplendor se celebrarà dissabte, 26 de juliol, al Teatre Alcázar.

Read More

L’ATENCIÓ AL CLIENT: UNA COMPETÈNCIA CLAU PER ALS ALUMNES DEL MÒDUL DE COMERÇ

Els alumnes del mòdul de Comerç continuen consolidant la seua funció com una formació essencial per als que busquen desenvolupar-se professionalment a nivell comercial i empresarial. Un dels pilars fonamentals d’aquest aprenentatge és, sens dubte, l’atenció al client, una competència transversal que cada dia té més rellevància a l’entorn laboral actual.  

L’atenció al client no només implica cortesia o amabilitat, sinó que és una habilitat estratègica que incideix directament en la satisfacció del consumidor, la fidelització i la reputació de les empreses. Per això, els alumnes del mòdul de Comerç adquireixen coneixements teòrics i pràctics que els permeten desenvolupar empatia, habilitats comunicatives, resolució de conflictes i capacitat d’escolta activa. Durant el curs, els alumnes participen en dinàmiques de simulació de venda, atenció postvenda, gestió de reclamacions i anàlisi de casos reals, cosa que els permet enfrontar-se a situacions reals amb més seguretat i professionalisme.  El tracte al client és el que marca la diferència entre una empresa i la competència.

Per això, el T´Avalem integra un mòdul d´atenció al client perquè els alumnes no només aprenguen a vendre, sinó a generar experiències positives per als consumidors.  Aquesta formació prepara els professionals futurs per destacar en sectors com la distribució comercial, el màrqueting, l’atenció presencial i telefònica i el comerç electrònic, on l’excel·lència en el tracte amb el client és un valor diferencial. Amb iniciatives com aquesta, el programa T´Avalem, cofinançat pel Fons Social Europeu, reafirma el compromís amb un ensenyament actual, pràctic i orientat a les demandes reals del mercat laboral. 

A més, l’atenció al client permet als alumnes desenvolupar valors fonamentals com la paciència, la responsabilitat i el treball en equip, qualitats que no només milloren el seu exercici professional, sinó que també contribueixen al creixement personal. Aquests aprenentatges reforcen la importància de posar el client al centre de tota estratègia comercial, entenent les seues necessitats i oferint solucions eficaces i personalitzades.

 

Read More

NULES COMPTA AMB LA TITULARITAT DELS DOMINIS D’INTERNET RELACIONATS AMB LA CLEMENULES

La família Molés Molés dona a l’ajuntament  els drets per al seu ús

 

L’Ajuntament de Nules ha rebut recentment la donació de la titularitat dels dominis d’Internet relacionats amb la clementina de Nules,  es tracta dels dominis clementinasdenules.com i clemenules.com pertanyents a la família Molés Molés de la localitat.

 

Així, aquesta família, com a emprenedora en el sector de la citricultura, va adquirir fa més de vint anys la titularitat i els drets d’aquests dominis amb l’objectiu de promocionar els seus productes en el mercat nacional i internacional.    

De manera que, la família Molés Molés vol així contribuir al bé general del municipi de Nules, com pot ser la promoció i valorització de la citricultura local, i de la clementina de Nules.

 

Des de l’Ajuntament de Nules es valora positivament aquesta donació, que considera “fonamental per al suport i la promoció de la citricultura local del municipi, i per a la defensa i promoció de la varietat emblemàtica de la clementina de la nostra població com és la clemenules, molt apreciada i internacionalment reconeguda per la seua qualitat”, comenta el regidor d’Agricultura, César Estañol.

 

Per tant, el consistori va a realitzar els tràmits pertinents per a que aquests dominis d’Internet compten amb la seua titularitat, i puga així fer ús dels mateixos.

Read More

LES OBRES AL PAS DE ZEBRA DEL CREUAMENT DEL CARRER LA LLOSA AMB SANTA NATALIA PERMETEN LA MILLORA DE L´ACCESIBILITAT

Els alumnes del mòdul d’Obra han iniciat recentment l´actuació d’adaptació per a la millora de l’accessibilitat al pas de zebra de carrer La Llosa encreuament amb carrer Santa Natalia, una actuació que respon al compromís del programa T´Avalem, cofinançat pel Fons Social Europeu, de garantir l’aprenentatge en el marc del treball pràctic del Certificat de Professionalitat.  

Així mateix, l´actuació garanteix una mobilitat més segura i còmoda per a tots els veïns, especialment, per a les persones amb mobilitat reduïda. Els treballs consistixen en l´adequació del pas de vianants mitjançant l´eliminació de les barreres arquitectòniques i la renovació del paviment amb la col·locació d´un tàctil direccional i d´advertiment, conforme a la normativa vigent d´accessibilitat universal. Aquesta actuació forma part d’un pla més ampli d’accessibilitat urbana que permet als alumnes del mòdul d´Obra aplicar coneixements apresos a l’aula sobre diferents tècniques de pavimentació i col·locació per facilitar el dia a dia de la gent gran, usuaris de cadires de rodes, carrets de nadó i persones amb dificultats visuals contribuint a crear una ciutat més inclusiva i respectuosa amb la diversitat. 

Els alumnes continuaran amb aquest tipus de treballs en altres passos de zebra a diferents carrers del municipi coincidint amb el procés d’aprenentatge que han de consolidar després de la impartició de la matèria que aborden a les unitats formatives impartides a l’aula.  Amb aquesta intervenció, el programa també respon a identificar les prioritats en matèria d’accessibilitat i dissenyar solucions que millorin la qualitat de vida a l’entorn urbà. És fonamental que tant el programa com el procés d´aprenentatge incorporen la capacitat de desenvolupar aquestes actuacions en matèria d´accessibilitat.

En formar professionals sensibilitzats i capacitats per dur a terme solucions inclusives, es promou un aprenentatge que potencia un entorn urbà més equitatiu, funcional i sostenible, i que millora la qualitat de vida de totes les persones, especialment, d’aquells col·lectius que tradicionalment han enfrontat més dificultats de mobilitat i participació a l’espai públic.

Read More

L’ALFABETITZACIÓ INFORMÀTICA, CLAU AL COMERÇ LOCAL ACTUAL

Els alumnes del mòdul de Comerç comencen avui al curs d’Alfabetització Informàtica, una formació clau per al desenvolupament de competències digitals essencials en l’àmbit comercial actual.

L’objectiu principal d’aquest curs és proporcionar als alumnes els coneixements i les habilitats necessàries per manejar amb facilitat eines informàtiques bàsiques, indispensables per a la seva futura inserció laboral. En un entorn comercial cada cop més digitalitzat, dominar l’ús de programes d’ofimàtica, sistemes de gestió d’inventaris, plataformes de comerç electrònic i xarxes socials ha esdevingut un requisit fonamental per a l’exercici professional.

L’alfabetització informàtica no només potencia l’eficiència en la gestió administrativa i comercial, sinó que també permet als alumnes adaptar-se a un mercat laboral en evolució constant, on la tecnologia juga un paper protagonista en l’atenció al client, la gestió de dades i la promoció de productes.

Aquest curs representa, doncs, una aposta decidida per la millora de l’ocupabilitat dels alumnes, preparant-los per afrontar amb èxit els reptes del comerç modern i fomentant una actitud proactiva davant l’aprenentatge continu.

A més a més d’adquirir coneixements tècnics, els alumnes desenvoluparan competències transversals com l’autonomia en el maneig de recursos digitals, la capacitat per resoldre problemes tecnològics bàsics i l’habilitat per cercar, seleccionar i utilitzar informació en entorns digitals. Aquestes competències són cada vegada més valorades per les empreses del sector comercial, que demanen perfils capaços de desenvolupar-se amb facilitat en contextos informatitzats.

Així mateix, l’alfabetització informàtica contribueix a reduir la bretxa digital i garanteix que tots els estudiants, independentment de la seva experiència prèvia, puguin accedir en igualtat de condicions a les oportunitats laborals i formatives. D’aquesta manera, el mòdul reforça el compromís amb una formació integral, adaptada a les exigències del mercat i a les necessitats reals de l’entorn professional.

Des del programa T´Avalem, cofinançat pel Fons Social Europeu, s´anima els alumnes a aprofitar al màxim aquesta formació, conscients que les competències digitals seran un pilar bàsic en el seu futur professional.

Read More

NULES OBRI EL PROGRAMA DE FORMACIÓ DEL FOCUS D’EMPRESES AL COMERÇ, AUTÒNOMS I EMPRESES LOCALS

Els set projectes participants estan ja treballant en les necessitats específiques de cadascun d’ells

 

Nules està desenvolupant la vuitena edició del Programa Focus d’Empreses, en la qual participen enguany un total de set projectes. En aquest sentit, s’ha posat en marxa recentment el pla formatiu específic per a les persones participants en aquest programa que, com a novetat, s’obri també la participació al comerç, autònoms i empreses locals, “per a que així puguen adquirir els coneixements específics en diferents camps d’interès per al sector empresarial”, comenta el regidor de Desenvolupament Local, César Estañol.

 

Així, les sessions de formació estan dividides en diferents àrees com ara estratègia i finances o màrqueting i vendes. De manera que, el pròxim 18 de juny s’impartirà la sessió anomenada “Negocios con impacto: evaluación de la sostenibilidad del proyecto”; al mes de juliol, el dia 16, hi haurà una altra xerrada sobre “Crecimiento sin límites: estrategias de crecimiento”; el 22 d’octubre la sessió tractarà sobre “Vende más y mejor: estrategias de venta y fidelización”; i l’última sessió es dedicarà a “Conquista el mundo digital: marketing digital y redes sociales” prevista per al 5 de novembre.

Amb tot, les persones emprenedores participants en aquest Focus d’Empreses han dedicat el primer trimestre a la realització del diagnòstic inicial de cadascun dels projectes de negoci, i ara es troben treballant, al llarg de tot el segon trimestre, en les necessitats específiques de cadascun dels projectes.

 

Cal assenyalar que, en aquesta vuitena edició hi ha projectes d’emprenedoria dedicats a diferents negocis com ara “Delicias Solidarias” una empresa de fabricació de productes fets de manera artesanal amb taronja com melmelades, vinagretes o cremes, destacant la qualitat i sostenibilitat dels ingredients utilitzats tots ells provinents de cultius locals i de km 0; altre projecte empresarial està enfocat a la comercialització de productes derivats de l’amarant, com a aliment altament nutritiu pels seus beneficis per a la salut,

 

principalment com a preventiu de l’osteoporosi; així mateix, l’especialització  en diagnòstics i tractaments psicològics és altre dels projectes; a més d’altre enfocat en la producció, venda i taller d’artesania per a l’elaboració de peces personalitzades amb goma eva; altre negoci en el qual s’està treballant és en la creació d’una escola de tecnificació de futbol; en la fabricació i comercialització de sabons naturals; o en una empresa familiar dedicada a la producció i comercialització de taronges cultivades amb tècniques sostenibles.      

 

Per tant, l’objectiu d’aquesta iniciativa és detectar i seleccionar projectes amb un gran potencial de creixement en la localitat, de manera que per un període d’un any aquests projectes seleccionats disposen d’un espai físic on desenvolupar el negoci, un tutor per a la realització del pla d’empresa i formació específica impartida per personal especialitzat, a més de classes d’entrenament i de finançament inicial per a posar en marxa l’empresa.

 

“El Focus d’Empreses compta amb una gran acceptació i és una de les apostes d’emprenedoria més importants de l’Ajuntament de Nules. De fet, moltes de les propostes presentades en les anteriors edicions són en l’actualitat empreses en actiu”, comenta César Estañol.

 

A més, es tracta d’una iniciativa que ha estat pionera a la província de Castelló que compta alhora amb el suport de la Cambra de Comerç de Castelló, que forma part d’aquest projecte juntament amb les empreses locals patrocinadores com ara Grespania, Huhtamaki o la Caixa Rural Sant Josep de Nules, entre d’altres.

Read More

NULES PRESENTA EL SEU II CONGRÉS D’HISTÒRIA AMB LA INCORPORACIÓ DE NOVETATS

El termini per inscriure’s finalitza el pròxim 1 d’octubre

 

L’Ajuntament de Nules està treballant en l’organització del II Congrés d’Història de Nules (IICHN), que se celebrarà dissabte, 25 d’octubre,  al saló  d’actes de la Caixa Rural de Nules. Una edició aquesta que comptarà amb la incorporació de destacades novetats, segons avança el regidor de Patrimoni, Guillermo Latorre.

 

En aquest sentit, Latorre, destaca el suport de tres importants universitats de la Comunitat Valenciana, “aquesta segona edició comptarà amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), de la Universitat de València, i de la UNED Castelló/Vila-real, de manera que el comitè organitzador d’aquest congrés estarà format per diferents representants d’aquestes universitats”.

 

La direcció del II Congrés d’Història de Nules estarà formada pel regidor de Patrimoni, Guillermo Latorre, com a representant de l’Ajuntament de Nules, i per Antonio López Amores, professor d’Història Moderna de la UJI; el comitè científic comptarà amb Carmen Mª Fernández Nadal, professora de la UJI, i amb Pablo Marco Dols, de la UNED; i al comitè organitzador es trobarà el director de la UNED Castelló/Vila-real, Alejandro Ribes Ferrer.    

 

De manera que, les persones interessades a participar poden fer la corresponent inscripció a l’enllaç que es pot trobar a les xarxes socials de l’ajuntament i de les universitats fins el pròxim 1 d’octubre, amb tot cal assenyalar que l’aforament és limitat fins a les 200 persones.

 

El congrés comptarà amb la intervenció de diferents conferenciants, com ara Carmen María Fernández Nadal, professora d’Història Moderna del departament d’Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I de Castelló, que serà l’encarregada d’impartir la ponència inaugural  anomenada “Las marquesas de Quirra en el siglo XVII”.

 

 

Així, qualsevol persona interessada a participar com a ponent o amb la presentació de comunicacions ho pot fer remetent la documentació pertinent a l’adreça congresohistorianules@gmail.com

 

Les ponències es poden presentar fins al dia 15 de juny, de manera que el 23 de juny el comitè organitzador confirmarà els treballs elegits; i els articles es podran presentar els dies del 23 de juny a l’1 de setembre.

 

Per tant, les bases per a la presentació de treballs, tant per a la ponència com per a l’article, es poden veure a les xarxes socials de l’Ajuntament de Nules i als portals web i xarxes socials de les universitats col·laboradores.

    

L’altra de les novetats d’aquesta edició és que la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) concedirà 0,5 crèdits de lliure configuració a l’alumnat participant. Cal assenyalar a més que, les persones inscrites podran sol·licitar un certificat d’assistència i un exemplar imprès de la jornada del IICHN.

 

En paraules de l’edil de Patrimoni, Guillermo Latorre, “el IICHN està dissenyat per ser tot un referent cultural i patrimonial a la nostra província, gràcies al  suport de les diferents universitats que en aquesta edició formen part també del comitè organitzador”.

Read More

L’ALUMNAT D’AGRICULTURA ECOLÒGICA S’ESPECIALITZA EN LA PLANIFICACIÓ DE LES ÈPOQUES DE RECOL·LECCIÓ PER A UNA PRODUCCIÓ SOSTENIBLE I EFICIENT

El mòdul d’Agricultura Ecològica que forma part del programa T´Avalem, cofinançat pel Fons Social Europeu, imparteix aquesta setmana una formació específica sobre la planificació i la gestió de les èpoques de recol·lecció, una matèria clau per optimitzar la producció, preservar la qualitat dels cultius i garantir pràctiques sostenibles.

A través de sessions teòriques i activitats pràctiques, els estudiants aprenen a identificar els moments òptims de recol·lecció dels principals cultius ecològics de la zona, tenint en compte criteris agronòmics, climàtics i comercials.

Conèixer les èpoques de recol·lecció és essencial per garantir que els productes arribin al consumidor al punt just de maduració, conservant el seu sabor, propietats nutritives i valor comercial. En agricultura ecològica, on no es fan servir productes que alteren el cicle natural, aquesta planificació és encara més determinant.

La importància d´aquesta matèria rau també en el seu impacte sobre la sostenibilitat i l´eficiència de les explotacions agrícoles. Recollir en el moment adequat redueix les pèrdues postcollita, minimitza el malbaratament i afavoreix una comercialització més responsable i rendible. A més, permet planificar la rotació de cultius i optimitzar l’ús de recursos com a mà d’obra, maquinària o emmagatzematge.

L’alumnat treballarà en l’elaboració de calendaris de collita, adaptats a les condicions agroclimàtiques de la comarca i a les pràctiques ecològiques. També s’analitzaran tècniques de collita respectuoses, eines adequades i criteris de qualitat exigits als mercats ecològics.

Complementant la formació, els alumnes visitaran com els agricultors gestionen els temps de recol·lecció i com adapten les estratègies als desafiaments del canvi climàtic i les demandes del mercat local.

Amb aquesta iniciativa, el programa T´Avalem reforça la seua aposta per una formació integral, innovadora i orientada al territori, preparant els alumnes per afrontar els reptes d´una agricultura ecològica moderna i competitiva, que combina tradició, coneixement i sostenibilitat.

 

 

Read More

NULES TANCA ELS DIVENDRES PEDAGÒGICS AMB UNA XERRADA SOBRE NOVES METODOLOGIES EDUCATIVES

Al llarg del seminari s’han tractat diferents temàtiques al voltant de l’educació

 

Nules tanca,  aquesta setmana, el cicle de conferències Divendres Pedagògics on s’han donat cita docents, diferents professionals i famílies per a participar de les ponències sobre temàtiques relacionades amb el món de l’educació, que han format part de la programació gratuïta que s’ha desenvolupat els dies 21 de febrer, 14 de març, 11 d’abril, i que finalitza divendres 16 de maig.

En concret, aquesta última sessió està dedicada a la transformació digital i a les noves tecnologies amb la ponència anomenada “TECH necesito” que comptarà com a ponent amb Rosa Liarte, docent i experta en noves metodologies educatives, de fet aquesta jornada tindrà lloc a les sis de la vesprada al saló teatre de la Caixa Rural de Nules.

 

Cal destacar l’èxit d’aquesta iniciativa que es va posar en marxa l’any 2023, “i que ja s’ha consolidat” matisa la regidora d’Educació, Rosa Ventura.  En aquest sentit, comenta a més que “el seminari Divendres Pedagògics compleix el seu objectiu de portar a Nules persones expertes en temes relacionats amb l’educació, que exposen temàtiques actuals de gran importància per als col·lectius als que va dirigit com ara les famílies, al personal docent, i al públic en general interessat”.

 

Així doncs, en aquesta edició s’ha parlat de la intel·ligència artificial, les noves tecnologies i l’educació, de com ficar límits a les persones menors, de l’educació pediàtrica, música i expressió corporal, ritme i educació, o dels cicles formatius i metodologies actives. 

Read More