Marjaleria a Nules

El Paratge Natural Municipal L’Estany de Nules és una de les típiques marjals litorals de la costa mediterrània. L’aprofitament agrícola, juntament amb el desenvolupament turístic i urbanístic que han patit durant els últims decennis les costes valencianes, han reduït l’extensió de les marjals litorals en una gran part de la seua superfície, fins a convertir-se en llocs testimonials d’allò que en el seu moment va ser un dels grans patrimonis naturals dels valencians.

El Paratge Natural Municipal del Estany de Nules, Castelló (situat a la comarca de la Plana Baixa), està declarat com a tal des de l’any 2004 i compta amb una superfície de 2,71 ha, a més de ser una marjal que forma part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana des de l’any 2002.

Aquest paratge, situat al costat de la platja de Nules i de l’avinguda del Nord, es correspon amb una xicoteta llacuna litoral formada per la surgència abundant d’aigua subterrània en la marjal i, en uns altres temps, les aportacions que arribaven per escolament superficial. Es tracta d’una de les poques zones humides que ha sobreviscut a les transformacions agrícoles i a la urbanització costanera. El paratge constitueix un refugi ideal per a la fauna, especialment ocells.

Entre alguns punts d’interés del Estany de Nules destaquen l’antiga pedrera, que és el punt de partida de la visita; el seu pont de fusta i mirador de la llacuna; la penya de l´estany, on es pot observar una panoràmica de la marjal; els estanys, compostos per tres llacunes; els moreres, on es cultivava la seda en els segles XVIII i XIX i que actualment és el lloc que molts ocells utilitzen per als seus nius; l’antic motor i els camps de cultiu; i el punt d’observació de flora, on es poden veure exemplars autòctons i propis d’aquests ecosistemes.

Quant a la fauna i flora, constitueix un refugi excepcional per als ocells, sent un important lloc de migracions a l’hivern en el qual alimentar-se, descansar o fins i tot nidificar. Aquesta llacuna artificialitzada compta amb una estreta franja de vegetació palustre en la qual troben recer fotges, polles d’aigua, zampullines i altra anàtides que conviuen al costat d’exemplars d’oca comuna, introduïts per a fomentar l’atracció a l’avifauna aquàtica silvestre en el lloc.

El paratge natural se situa en el final del conjunt marjaler de Nules, un dels millors conservats dins del conjunt palustre litoral procedent del rosari de marjals que s’estenien al llarg de la costa castellonenca.