L’Estany

Declarat per Acord del Consell de la Generalitat de data 3 de desembre de 2004, el Paratge Natural Municipal L' Estany, té una superfície de 2,74 hectàrees.

L'Estany de Nules és una xicoteta llacuna litoral formada per la surgència abundant d'aigua subterrània en la marjal, a la qual anteriorment també arribaven aportacions d'escolament superficial. Aquest enclavament és un testimoni històric que ha sobreviscut a les transformacions agrícoles i la urbanització de la costa.

L' Estany constitueix un refugi excepcional per als ocells, sent un important lloc de migracions a l'hivern en el qual alimentar-se, descansar o fins i tot nidificar. Aquesta llacuna artificialitzada compta amb una estreta franja de vegetació palustre en la qual troben recer fotges, polles d'aigua, zampullines i altra anatidas que conviuen al costat d'exemplars d'oca comuna, introduïts per a fomentar l'atracció a avifauna aquàtica silvestre en el lloc.

El paratge natural se situa en el final del conjunt marjaler de Nules, un dels millors conservats dins del conjunt palustre litoral procedent del rosari de marjals que s'estenien al llarg de la costa castellonenca. Dita marjal forma part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana des de l'any 2002 i està inclòs dins de la proposta de Llocs d'Interés Comunitari (LIC) de la Xarxa Natura 2000.

Aquesta zona humida és una excel·lent zona d'esplai i esbarjo tradicional amb gran aprofitament per part de la població del municipi, trobant-se condicionada per a l'ús i gaudi públic.

nules-estany