Mascarell

Xicotet recinte fortificat, únic en tota la Comunitat Valenciana, que va passar a ser un annex de Nules a la fi del segle XIX. Aquest conjunt declarat com BIC compta amb un jardí creat recentment que contribueix a crear un espai acollidor al voltant del recinte. En l'actualitat continuen vivint en Mascarell aproximadament unes 200 persones.

És una població amb origen lligat a l'expulsió de la població musulmana de la veïna població de Borriana. El primer document que existeix és de 1310. Jaume I va expulsar als moros de Borriana, i aquests es van establir en el límit entre Nules i Borriana. Mascarell va quedar quasi despoblat després de l'expulsió dels moriscos, i fins a ben entrat el segle XVIII no es va superar la crisi.

En el seu interior destaca la seua casa consistorial de finals del segle XVIII de proporcions reduïdes però equilibrades i dignes; la seua església parroquial de finals del segle XVII, que compta amb interessants esgrafiats semblants als de l'Església de la Sang, o el pou de la Plaça Major recentment restaurat. La muralla està feta de morter, terra i rajola, i al centre de cada costat té una torre. Mascarell té dos accessos, en els costats est i oest, i la seua planta és quasi quadrangular.

nules-mascarell-01